10 Mayıs 2012 Perşembe

Allaha kulluk etmek


Allaha kulluk etmek
    Şu bir gerçek'ki; geçici bulunduğumuz bu dünyada sırtımızda
geçici olarak taşıdığımız bir emanet var. Bu emanetin bize ait olmadığı her halinden belli.    Elimizde olmayarak geldiğimiz bu dünyada sağlık,beden,din,kuran v.b gibi emanetleri sırtımızda bulduk. 
   Bu emanet elimizden alınırsa bunada mani olamıyoruz. Ama birgün bütün bunları kaybedeceğiz. Bizden evvel gelip gidenler gibi bizde bir gün sadece mezar taşlarıyla anılacağız. Belkide meçhullere karışacağız. Unutulacağız. 


   Halbuki bu kainatta silinmeyen ve unutulmayan bir iz bırakmalıyız. Bu bir fani için en mukaddes bir şey. Dünyada fani olan insan ancak bu yolla ebediyete mezhar olabilir. Beka için yaratılan insan bu yolu, yaşarken bulabilir. Buda Allah için
çalışmakla,gayretle,günahsız yaşamaya çalışmakla mümkün olabilir.    Hz Peyğamber efendimiz (A.S)a,onun ashabına ve onun yoluna yürüyenlere benzemekle mümkündür. 

   Çünkü onlar bunu başardı,bekaya ulaştılar. Adam gibi adam olmak, Allah yolunda gayret sarfetmek,sayısız nimetlerle bizi bu dünyada yaşatan Allah'u Taala'ya; bu nimetlere karşılık olarak şükretmek,kulluk etmek insan olarak bize yaraşan bır tavır olmalıdır. 
   Bu konuda yardımcımız Allah olacaktır. Nitekim Yüce Allah (c.c):” Bizim yolumuzda gayret edenleri,çalışanları,cihad edenleri elbette kendi yollarımıza eriştireceğiz. 
   Şüphe yokki Allah iyi davrananlarla beraberdir” ( Ankebut/69) buyurarak müslümanca,dindar olarak,günahsız bir şekilde Allaha kulluk ederek yaşamak istetenlere Allah Taala yardım edeceğini beyan ediyor. Şuda bir gerçek ki;




   Dünya ve ahret nizamı,ince bir hesap üzerine kurulmuştur. Yaratılan her şey bir hesaba tabidir. Kainat bir hesapla hareket eder. Allahın kanunudur.Sünnetullahtır bu.       O halde kainat bir hesap içinde oldoğuna göre,kainatın en üstün varlığı olan insanın hesapsız ve kitapsız olması,yaşaması düşünülemez.     
   Onun için insan ruhunda ne için yaratıldığı hususunda bir hesap inceliği duya bildiği ölçüde insandır. İnsan,gönlünde tevhid inancından bir ışık taşıya bildiği,inandığı ve kulluk yaptığı ölçüde insandır.   
  
   Hakikatta İnsanın yer yüzündeki ilk vazifesi imandır. İman; Müminin yaşayışına bir şekil veren,hareketlerine canlılık getiren,onu özüne döndüren ve hayatını baştan başa ilahi çizginin içinde tutan,ebedi alemide kuşatan en üstün bir ameldir.İman:dünyadan ve dünyadaki her şeyden üstün olan inanç manzumesidir. Küfür ise bütün bunların zıddıdır.     
   Bu sebeble insanın kendisini hesaba çekmesi,hayatını yaratılış gayesine göre düzenlemesi gerekir.    
   Dünyaya sadece yemek,içmek,eğlenmek için geldiklerini zannedenler hesapsız davranan zavallı ve acizlerdir. Bunun için her Müslüman kendisini hesaba çekecektir. 
   Ölüm gelmeden önce ömrünün hesabını yapacaktır. İnsanın yaratılış gayesi:Allahı bilmesi,tanıması,ona kulluk etmesidir. 
  
 Bununla beraber insan,ya hayırlı işler; Salih ameller işler.Ya da aksini yapar.Ama kim ne yaparsa ebedi alemde, ahret aleminde onu görecektir.Yüce Allah:”kendiniz için
   Zerre miktarı hayır ve şerrin hesabının sorulacağı ( zilzal/7,8) kıyamet günü için hazırlanmamızı bizden Allah istemekredir:

  ”Ey iman edenler!Allahtan korkun ve herkes,yarına ne hazırladığına baksın. Allahtan korkun.
   Çünkü Allah,yaptıklarınızdan haberdardır.”( haşr/18) Cehennemin etrafı şehevatla yani nefsin hoşuna giden şeylerle çevrili,Cennetin etrafınında nefsin hoşuna gitmeyen şeylerle çevrili olduğunu beyan eden eden(Riyazus-Salihin)rahmet peyğamberi efendimizin bu uyarısını dikkate alarak bir hayat yaşamak bizim kul olarak menfeatimize olacaktır.Selam ve dua ile. M.GÖRGÜN



Münür Görgün E. Müftü

                                                                                                                                                                        



KURAN MEALİ - 2 1/5 KUR'AN'I KERiMiN TÜRKCE MEALi 
Allah bütün insanları bu dünya hayatında O'na kulluk etsinler diye yaratmıştır.  

Hiç yorum yok: